Wonen

Zo kun je nog energie besparen in jouw nieuwbouw huis.

Omdat u huis kort geleden is gebouwd, kunt u ervan uitgaan dat aan alle voorwaarden is voldaan om minder energie te verbruiken. Uw woning zal voorzien zijn spouwmuurisolatie, dubbel glas, dakisolatie en vloerisolatie. Daar hoeft u zich dus bij een nieuwe woning geen zorgen over te maken. Er is in plaats van een gas cv- installatie misschien al gebruik gemaakt van een warmtepomp en zonnepanelen. Dus daar kunt u geen winst meer boeken als u toch nog minder energie wilt gaan gebruiken. Toch zijn er altijd nog mogelijkheden om minder energie te gaan gebruiken als u in uw huis woont. U kunt vandaag al beginnen met energie te besparen en duurzamer te gaan wonen.

Het toepassen van de juiste lampen in huis

Er zijn veel Nederlanders die het licht vergeten uit te doen wanneer de kamer wordt verlaten. Door een simpele aanpassing om uw gewoonte te veranderen, als u een van die Nederlanders bent, kunt u veel energie besparen. U kunt ook naar de lampen kijken. Gebruik zo min mogelijk lampen met een groot vermogen als dat niet nodig is. Omdat er geen gloeilampen meer worden verkocht, kunt u in plaats daarvan halogeenlampen gebruiken. Het is zelfs nog beter om een LED-lamp toe te passen. Door het gebruik van een LED-lamp, gebruikt u vergeleken met de gloeilamp 85% minder energie. Met TL- en spaarlampen kunt u ook besparen op de energie. Een LED-lamp heeft gemiddeld 50.000 branduren. De prijs is nog wel wat hoger dan van de andere lampen, maar dat heeft u snel terugverdiend.

Probeer sluipverbruik in huis te voorkomen.

Wanneer apparaten niet gebruikt worden blijven er veel op de stand-by modus staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tv. Dat wordt het sluipverbruik genoemd. Gemiddeld kunt u ongeveer 450 kWh besparen door deze apparaten uit te schakelen door gebruik te maken van een stekkerdoos. U kunt door gebruik te maken van een stekkerdoos meerdere apparaten tegelijk uitschakelen. Er bestaan ook slimme stekkerdozen die gekoppelde apparaten automatisch uitschakelen.

Het gebruik van gas

Wanneer u nog gas gebruikt, komt het grootste deel van uw energierekening van het gasverbruik. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een slimme meter kunt u veel besparen op uw gasrekening. Hij kan wanneer u gaat slapen de temperatuur automatisch lager inschakelen.

Zuinige apparaten

Het is belangrijk dat u, wanneer u een elektrisch apparaat koopt, kijkt naar het energielabel. Bij de elektriciteitsrekening gaat het grootste deel op aan witgoed. Witgoed is een verzamelnaam voor de huishoudelijke elektrische apparaten. Kies als het mogelijk is voor een A+++ toestel, zodat u ervan uit kan gaan dat u een zuinig toestel heeft.

Overstappen van energieleverancier

De gemakkelijkste manier om geld te besparen is door over te stappen van energieleverancier. Wanneer u dit elk jaar doet kunt u tot wel honderden euro’s per jaar besparen. De overstap is zo gedaan, binnen enkele minuten bent u overgestapt van energieleverancier. Wanneer u maximaal wilt besparen op gas en licht, moet u gebruik maken van alle bovenstaande tips en haalt u het maximale eruit. 

Comment here