BouwenIdeetjesInterieur

Wat is een systeemplafond en hoe werkt het?

Een verlaagd plafond is een plafond waarin door middel van plafondplaten en plafondprofielen en een ophangsysteem een vrij toegankelijke ruimte wordt gecreëerd tussen de bovenverdieping en het plafond. Deze ruimte, ook wel plenum genoemd, wordt gebruikt voor de installatie van diverse systeembuizen zoals elektriciteit, verwarming/ventilatie en riolering. Een verlaagd plafond is een plafond dat bestaat uit een metalen frame waarin openingen worden gemaakt waarin de plafondpanelen worden gelegd. De grootte van de openingen wordt aangepast aan de gewenste maat van de plafondplaat, aangezien er verschillende vaste maten beschikbaar zijn. Maatwerk is natuurlijk ook mogelijk, maar leidt meestal tot iets hogere kosten. plafondplaten systeemplafond kopen? Dit kan je het best doen bij systeemplafonds.nl.

Het frame

Een standaard frame van een verlaagd plafond bestaat uit lange metalen profielen die op een vaste afstand van elkaar worden opgehangen aan het bestaande plafond of verdiepingsvloer. Dit wordt gedaan met speciale bevestigingsbeugels, afhankelijk van het merk of type plafond. De stangen kunnen onafhankelijk van elkaar bewogen worden zodat het geheel langer of korter wordt. Op deze manier worden de profielen precies op de juiste hoogte opgehangen om de gewenste ruimte onder het plafond, maar ook boven het verlaagde plafond te creëren. Op dit frame worden de plafondplaten gelegd.

Plenum

De Plenum is de ruimte boven het verlaagde plafond, deze ruimte is net zo belangrijk omdat in deze ruimte allerlei zaken verborgen kunnen worden, zoals bekabeling, stroomvoorziening voor verlichting en andere leidingen. Bij het ophangen van de lange profielen worden daartussen korte dwarsprofielen geplaatst. Dit gebeurd op de juiste afstand van elkaar en dit is afhankelijk van de grootte van de plafondplaat. Vervolgens wordt de hoogte van het frame opnieuw gecontroleerd, eventueel gecorrigeerd, en kunnen de plafondpanelen worden geplaatst. Het is natuurlijk ook belangrijk om andere werkzaamheden boven het plafond te hebben uitgevoerd, voordat het frame wordt geplaatst. Uiteraard worden kleine dingen uitgevoerd voordat de plafondtegels worden geplaatst.

Comment here