BouwenIdeetjes

Vloerisolatie; hoe belangrijk is het?

vloerisolatie voordelen nadelen doe het zelf (1)

Isoleren, we weten allemaal wat het inhoudt en hoe belangrijk het is. Door goede isolatie verlies je zo min mogelijk warmte, waardoor je energierekening omlaag gaat en je wooncomfort juist hoger wordt. Bijna iedereen denk meteen aan spouwmuurisolatie en dubbele beglazing wanneer het onderwerp besproken wordt, maar je mag vloerisolatie zeker niet vergeten! Dit is namelijk de plek waar veel warmte je huis verlaat en vocht- en schimmelproblemen ontstaan. Vervelend!

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Wanneer je nog niet voldoende isolatie hebt in je ondervloer is dit een enorme kans om je energierekening te verlagen en de waarde van je huis te verhogen. Maar dit is niet het enige voordeel dat vloerisolatie biedt. Het verlagen van je energierekening – met gemiddeld 800 euro – gaat hand in hand met het verminderen van uitstoot van broeikasgassen. Het is dus ook nog eens goed voor het milieu!

Wanneer je je vloer voorziet van goede vloerisolatie zul je gedag zeggen tegen koude voeten. Je kunt namelijk zoveel stoken als je wilt, maar de vloer blijft altijd koud en kil. Vloerisolatie houdt de tocht en vocht vanuit de kruipruimte tegen waardoor de geïsoleerde vloer met een aantal graden omhoog gaat. Lekker toch! Oh, en door de vermindering in vocht zullen schimmels en huisstofmijten verminderen. Zo heb je minder kans op allergische reacties. Ook dat is niet verkeerd, hè?

Doe-het-zelf of professioneel?

Niet alle woningisolatiewerkzaamheden hoeven door een vakman te worden uitgevoerd; het kan goedkoper zijn om de kleinere klussen zelf te doen. Je kunt zelf eenvoudig de tocht verminderen door de kieren tussen vloeren en plinten te dichten. Het is nog gemakkelijker om je vloer te isoleren als je een kelderruimte eronder hebt die je kunt betreden. Controleer voordat je isolatie gaat plaatsen of de balken die de vloerplanken ondersteunen in goede staat verkeren en geen tekenen van natte of droge rot vertonen. Indien dit in orde is kun je de taak uitvoeren en de isolatie – indien nodig – op zijn plaats houden met gaas. Ben je niet zo handig of heb je geen zin om het zelf te doen? Dan kun je de isolatie aan laten brengen door een vakman. Ook prima!

Comment here