Bouwen

Verspaning uitgelegd

Verspanen verwijst naar de verwijdering van materiaal tijdens metaalbewerking. Bij verspaning worden spanen van het basisproduct verwijderd, vandaar het woord verspanen. Door een materiaal te verspanen wordt het product kleiner, krijgt het vaak een andere vorm en neemt de massa en het gewicht van het basisproduct af. Het is mogelijk om handmatig te verspanen en geautomatiseerd. Omdat er verschillende vormen van verspanen zijn, beschrijven we hieronder een aantal van de meest gebruikte metaalbewerking technieken om te verspanen. 

Soorten verspaning 

Tegenwoordig zijn een groot aantal bewerkingen mogelijk bij metaalbewerkingsbedrijven. In samenspraak met de metaalbewerker, zoals Vanschijndelmetaal.nl, wordt te bereiken doel vastgesteld en de best passende bewerkingstechniek gekozen. Als het bijvoorbeeld wenselijk is om gaten in het materiaal te boren, kan dit door middel van een kolomboormachine. Boren is een metaalbewerkingstechniek die onder verspaning valt.  

Andere technieken die gebruikt kunnen worden om een ​​materiaal op maat te maken, ofwel te verspanen, zijn bijvoorbeeld zagen, maar ook schaven en vijlen. Daarnaast is het ook mogelijk om metaal te slijpen, draaien, frezen, kotteren, honen en tappen. Allemaal horen deze metaalbewerking technieken tot de verspanende bewerkingen. 

Draaien en frezen 

Draaien en frezen zijn de meest voorkomende metaalbewerking technieken om metaal te verspanen. Het draaien van een materiaal gebeurt op een draaibank en het frezen van een materiaal gebeurt op een freesmachine of CNC machine. Deze twee soorten metaalbewerking maken het mogelijk om de vorm van een metalen plaat of product in hoge mate te veranderen. Draaien en frezen worden niet alleen in de machinebouw toegepast, maar ook in de houtverwerkende industrie. 

Omdat frezen en draaien tegenwoordig zowel handmatig als automatisch uitgevoerd kan worden, spreken we van conventioneel draaien en frezen als het freesproces handmatig door mensen wordt uitgevoerd. De computergestuurde vorm van frezen of draaien heet CNC (Computer Numerical Control) en houdt in dat deze machines computergestuurd zijn. 

Comment here