TuinWonen

Veilig stoken met een kachel in de tuin

Door het kopen van een tuinkachel wordt het mogelijk om een groot deel van het jaar van de tuin te genieten. Je kunt er gezellig met kennissen praten of maaltijden nuttigen. De tuinkachel brandt op hout en zorgt voor warmte en voor een gezellige sfeer. De luxere modellen tuinkachels zijn voorzien van een kookplaat of een oven. Je kunt daar dus maaltijden op koken of stukken pizza in opwarmen. Moderne tuinkachels zijn niet schadelijk voor het milieu. Ze zijn voorzien van filters die de uitstoot van fijnstof voorkomen. Met zo’n tuinkachel worden dus geen milieuregels overtreden en wordt ook geen overlast veroorzaakt voor de buurt.

Het nut van een vloerplaat

Als een tuinkachel onder een overkapping wordt geplaatst heb je meer profijt van de warmte van de kachel. Er wordt ook mee voorkomen dat de kachel nat wordt, waardoor het gietijzer kan gaan roesten. Als je overkapping een houten vloer heeft is het verplicht om gebruik te maken van een vloerplaat houtkachel. Zo’n vloerplaat beschermt het hout van de vloer tegen gloeiende splinters hout, die uit de kachel kunnen vliegen. Een vloerplaat is gemaakt van onbrandbaar materiaal, zoals gehard glas of staal. De plaat moet groot genoeg zijn om de vloer zo’n 30 centimeter rondom de kachel te beschermen.

Andere veiligheidsvoorzieningen

Bij een houtkachel onder een overkapping moet er een afvoerpijp worden gemonteerd om de rook af te voeren. Dat moet een dubbelwandige pijp zijn. Een enkelwandige pijp wordt door de hitte van het vuur zo warm, dat het dak van de overkapping in brand kan vliegen. Het wordt ook aanbevolen om een regenkapje op de pijp te zetten. Dan kan er geen regenwater in de kachel komen. Dat is een behoud voor je kachel, want als die van binnen nat wordt zal hij gaan roesten. Als alle veiligheidsvoorschriften zijn opgevolgd kun je met een gerust hart gaan stoken.

Comment here