Wanneer je na een uitgebreid en gedegen zoektocht uiteindelijk een nieuwe wasmachine hebt uitgekozen, kan je deze vanuit de winkel zelf meenemen of laten thuisbezorgen. Vervolgens wordt het tijd om hem te gaan plaatsen en te installeren. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, om te voorkomen dat hij bijvoorbeeld gaat lekken. In deze blog lees je daarvoor een aantal tips.
1. Zelf plaatsen of laten plaatsen
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de wasmachine zelf te plaatsen en te installeren, maar veel winkels kunnen dit ook voor je doen. De installateurs doen dit dagelijks en hebben er veel verstand van. Dat kan je meer zekerheid geven over dat hij goed is geplaatst en het bespaart jou veel moeite. Voor deze service moet je meestal wel een bijdrage betalen.
2. Een geschikte locatie
Het is belangrijk om een wasmachine in een geschikte ruimte met een vlakke ondergrond te plaatsen. Ook moet de temperatuur in die ruimte niet onder 0°C komen. Je kunt het beste van tevoren contoleren of de wasmachine door de deuropening en/of het trappengat past. Dat voorkomt dat je veel moeite voor niks doet.
De ondergrond moet stevig, vlak en stabiel zijn. Als dat niet zo is, kan de wasmachine tijdens het centrifugeren erg gaan trillen en gaan wandelen. Naast dat dat veel lawaai veroorzaakt, wordt het centrifugeren daardoor minder effectief. Plaats heb niet op een houten vloer. Deze kan mee gaan trillen. Je kunt er dan een stevige plaat van ten minste 3 centimeter op leggen en daar de wasmachine op plaatsen. Een betonnen vloer is het meest geschikt om een wasmachine op te plaatsen.
3. De wasmachine aansluiten
Het is belangrijk om een goed stappenplan te volgen bij het aansluiten van de wasmachine. Je wilt natuurlijk niet dat het verkeerd wordt aangesloten, waardoor hij bijvoorbeeld gaat lekken.
Verwijder allereerst het verpakkingsmateriaal en de tansportbeveiliging aan de achterkant van de machine. Bewaar de transportbeveiligingsonderdelen voor het geval dat je de machine weer gaat vervoeren.
Sluit vervolgens de watertoevoerslang aan op de wasmachine en de kraan. Controleer of er geen water lekt. Daarna sluit je de afvoerslag aan op de wasmachine en op de afvoer. Hiervoor kan je eventueel een beugel gebruiken waar je de slang overheen legt.
Het is belangrijk om het apparaat daarna aan te sluiten op een geaard stopcontact. Dat maakt het gebruik veel veiliger, doordat bij eventuele korsluiting de elektriciteit naar de aardbodem wordt afgevoerd in plaats van dat het een stroomschok geeft.
4. Ruimte besparen
Een wasmachine kan veel plaats in beslag nemen. Wanneer je een klein huis hebt of de ruimte waar je de wasmachine in wilt plaatsen klein is, is het handig om hem zo te plaatsen dat het ruimte bespaard. Een onderbouw- of inbouw wasmachine kan dan handig zijn. Deze wordt onder een werkblad of in de keuken met een keukenkastdeur ervoor bevestigd.
Een andere mogelijkheid is om de wasmachine op een verhoging of in een daarvoor bestemde kast te plaatsen. Onder de wasmachine of in de kast kan je dan spullen bewaren, zoals wasmiddelen. Dit kan veel ruimte besparen, maar ziet er ook opgeruimd uit. Zo’n kast kan je zelf maken, maar deze zijn ook bij veel winkels te koop.
Comment here