Tuin

Tips voor het bestrijden van onkruid

Onkruid in de tuin is een bekend probleem, maar hoe kun je dit nu het beste bestrijden? In dit artikel geven we je een aantal tips om onkruid succesvol te bestrijden.

Handmatig onkruid verwijderen geeft het beste resultaat

Onkruid met de hand verwijderen is toch echt de methode die het beste resultaat geeft. Hierbij kun je uiteraard wel gebruik maken van gereedschap zoals schoffel, onkruidsteker of onkruidborstel. Zorg er wel voor dat je onkruid zoveel mogelijk met wortel en al uit de grond trekt, hiermee voorkom je dat het later alsnog weer op kan komen.

Regelmaat is belangrijk

Onkruid bestrijden kun je het beste op regelmatige basis doen, op die manier blijft het werk overzichtelijk. Het onkruid krijgt zo geen kans om tot volwassen plant uit te groeien en te gaan bloeien, en hiermee voorkom je dus dat de zaden zich door de tuin verspreiden en voor nog meer onkruid zorgen. Bovendien zijn jonge plantjes ook veel makkelijker met wortel en al te verwijderen.

Liever geen bestrijdingsmiddelen

Wanneer er veel onkruid in je tuin staat is de kans groot dat je geen zin hebt om dit allemaal met de hand te verwijderen, en dan lijken bestrijdingsmiddelen of huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals onkruid bestrijden met azijn een mooie oplossing om snel van het onkruid af te komen. Maar dit soort middelen zijn erg slecht voor het milieu, en zullen naast het onkruid vaak ook andere beplanting in je tuin bereiken, bijvoorbeeld via regenwater of grondwater. Wil je toch aan de slag met een bestrijdingsmiddel? Kies dan in ieder geval voor een biologisch middel.

Bestrating goed vegen

Onkruid tussen de stenen of tegels van je bestrating is een grote ergernis van veel mensen. Door bestrating regelmatig goed te vegen kun je dit wel grotendeels voorkomen. Hiermee verwijder je namelijk de zaden voordat ze wortel kunnen schieten, evenals het zand dat als voedingsbodem dient. Af en toe zal er dan nog wel eens een onkruidplantje opkomen, maar die is dan gemakkelijk met de hand weg te halen.

Gazon goed onderhouden

Door je gazon goed te onderhouden zorg je voor sterk en gezond gras dat goed groeit, en daardoor krijgt onkruid geen kans om op te komen. Hierdoor voorkom je dus onkruid in je gazon, maar dit heeft als bijkomend voordeel dat er ook geen zaden van onkruid via je gazon naar de rest van je tuin worden verspreid.

Bodembedekkers

Door gebruik te maken van bodembedekkers in je tuin zorg je er voor dat er geen kale plekken zijn waar onkruid kan gaan groeien. Je kunt hiervoor bodembedekkende planten gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor zaken zoals boomschors, houtsnippers of cacaodoppen.

Comment here