Wonen

Tips om te besparen op gas en licht

Energie besparen is een win-winsituatie. Je hebt minder energiekosten, maar je stoot ook minder emissie uit zoals CO₂. Hierdoor bespaart u kosten en het milieu. Er zijn veel eenvoudige en effectieve manieren om energie te besparen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Vervang de lampen met ledverlichting

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het verstandig deze te vervangen. De aanschafprijs van de ledlamp is hoger, maar het is makkelijk terug te verdienen. De LED-lamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daarnaast gaat de ledlamp veel langer mee, 9 keer langer dan een gloeilamp. Dit betekent dat u niet altijd een nieuwe lamp hoeft aan te schaffen en daarmee zowel uw portemonnee als het milieu spaart. LED lampen zijn er in alle soorten, maten en tinten, er is er dus altijd een die bij je past.

Voorkom sluipgebruik

Volgens een studie in de VS verbruikt een elektronisch apparaat 75% van zijn energie, wanneer het in de stand-bymodus staat. Maar hoe stel je vast dat een apparaat nog steeds energie verbruikt? Op sommige apparaten is het bijvoorbeeld gemakkelijk te zien, zoals het lampje op een tv wanneer deze in de stand-bymodus staat. Of een telefoonlader die warm aanvoelt in een stopcontact, zonder telefoon erop. Een televisie kan een verborgen verbruik hebben van 35 euro per jaar. Er zijn simpele manieren om dit te stoppen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact wanneer u het apparaat niet gebruikt. Of schakel het apparaat echt uit zodat het niet in de standby-modus staat. Een andere eenvoudige manier is een verlengsnoer met een schakelaar. Dit schakelt de stroom van meerdere apparaten tegelijkertijd uit.

Energieleverancier

Let op de tarieven van de energieleverancier. Dit heeft geen invloed op uw energieverbruik, maar op wat u maandelijks betaalt. Daarnaast is de keuze van de elektriciteitsleverancier van invloed op het soort elektriciteit dat u ontvangt. Niet alle energieleveranciers leveren duurzaam opgewekte elektriciteit. Wanneer u kiest voor een leverancier van groen gas en energie, neemt de vraag naar kolen- en kerncentrales af. Als er geen vraag meer is naar grijze stroom, zullen uiteindelijk vervuilende energiecentrales worden afgesloten. Ja, dit gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar met uw keuze van leverancier heeft u invloed op de vraag in de markt.

Comment here