Wonen

Tips om kosten te besparen op je koelkast

Wil je weten hoe je elk jaar misschien wel meer dan honderd euro kunt besparen aan energiekosten via je koelkast? Dan ben je hier op het juiste adres! Je koelkast is een van de grootverbruikers als het gaat om energie, als je niet zuinig en slim omgaat met wat je doet met je koelkast en zelf daarvoor al welke van de koelkasten je gaat kopen, kun je heel wat extra kosten oplopen. In dit artikel gaan we het hebben over verschillende manieren om kosten te besparen op of via je koelkast.

De beste koelkast voor jou!

Natuurlijk is het van tevoren slim om de beste koelkast te kopen voor jouw woning. Het is moeilijk om gewoon één koelkast te noemen die je moet kopen, aangezien dit verschilt per huishouden. Er zijn veel verschillende koelkasten, het ligt er maar net aan wat voor persoon je bent en met hoeveel mensen je onder een dak leeft, hoe meer mensen er wonen, hoe groter de koelkast moet zijn. Daarentegen is het ook niet slim om een te grote koelkast te kopen, hier krijg je dan veel te veel energiekosten van. Ook bestaan er verschillende energieklassen, je kunt het beste een zo zuinig mogelijke koelkast kopen, zo bespaar je uiteindelijk veel geld.

De plaats van de koelkast

Nu heb je een koelkast, maar waar ga je hem laten? Het is ten eerste belangrijk dat je de koelkast waterpas hebt staan, anders kun je veel geld kwijtraken aan extra energiekosten. Dit komt doordat er kleine kiertjes ontstaan wanneer de koelkast scheef staat, hierdoor komt er lucht naar binnen waardoor de koelkast extra energie kwijt is aan het koud houden van de koelkast. Daarnaast is het belangrijk om de koelkast niet precies aan een muur te plaatsen, hou minstens een paar centimeter tussen de koelkast en de muur in. Aan de achterkant (of soms de zijkant) komt de warmere lucht uit een rooster, wanneer je dit rooster tegen de muur plaatst kan de warme lucht nergens naartoe, hierdoor kost het weer extra energie om de koeling koud te houden en dus kost het weer meer geld doordat de energiekosten stijgen.

Maak de condensor schoon

Het is ook slim en handig om de condensor schoon te maken, een condensor zit meestal aan de achterkant van de koelkast. Wanneer de condensor een tijdje niet schoongemaakt wordt, komt er stof in en rondom de condensor te zitten. Doordat deze stof hier komt verbruikt de koelkast wederom meer energie dan dat hij normaal doet, wat ook weer resulteert in extra energiekosten. Wil je dus wat extra zakcentjes besparen, maak de condensor van de koelkast dan zo nu en dan schoon.

Sluit de koelkast!

Wat veel mensen vergeten te doen is de koelkast achter zich dicht doen, dit lijkt onschuldig en geen big deal, maar in die paar seconden dat je de koelkast open laat staan, kan er veel warme lucht naar binnen komen. Wanneer deze warme lucht in de koeling komt, moet de koelkast natuurlijk weer veel energie gebruiken om op de oude temperatuur te komen. Laat dus nooit je koelkast even open staan en controleer goed of hij wel dicht is, de rubbers van de koeling kunnen soms namelijk ook niet meer goed aansluiten. Als dat het geval is moet je sowieso de rubbers eerst vervangen. Nog een extra tip is om de koelkast niet kouder te laten staan dan 4 graden, dit kost alleen maar meer energie terwijl het overbodig is om hem kouder te zetten.

Comment here