Ideetjes

Slim isoleren: hoe doe je dat?

De juiste keuze maken wat betreft je isolatiemateriaal voor je nieuwe huis of vertrek is een ingewikkelde vraag. Met weinig bouwkundige kennis kan het iedere starter kopzorgen bezorgen. Een welbekende term in de bouwwereld is slim isoleren. Slim isoleren is allereerst kiezen waar de meeste thermische waarde nog behaald kan worden van je woning en welke isolatieplaten je hiervoor het beste kunt kiezen.  

Voordelen van slim isoleren

Het is natuurlijk al wel bekend dat slim isoleren voordelen met zich mee brengt. De meest voor de hand liggende voordelen zijn dat je een lagere energierekening zult hebben en de belasting op het milieu en klimaat terugdringt. Hoe ouder je huis is, hoe hoger de winst die valt te behalen wat betreft de isolatiewaarde. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen welke vaak over het hoofd worden gezien bij isoleren:

  1. Minder geluidsoverlast
  2. Je woning zal in waarde stijgen
  3. Meer comfortgemak

Waar valt nog de meeste isolatiewaarde te behalen?

Plekken van je huis waar warmteverlies het meeste voorkomt is bij de grote oppervlaktes. Dak-, vloer- en spouwmuurisolatie zijn de plekken waar de meeste winst valt te halen.

Dakisolatie is misschien wel de plek waar de meeste winst valt te halen. Warme lucht stijgt naar boven en als de lucht via het dak wordt verloren, ben je soms wel 30% van je warmte kwijt. Heb je een zolderkamer (slaapkamer of werkkamer), dan kan de isolatie zelfs fungeren om dit vertrek koel te houden. PIR isolatie is de meest voorkomende vorm isolatiemateriaal. Daarnaast is het een tip om dakisolatie van IsoBouw te gebruiken wanneer je een nieuw huis gaat bouwen. Met deze dakplaten heb je het dakbeschot en isolatie in één.

Daarnaast is het bij spouwmuurisolatie ook zeer belangrijk om de juiste keuze isolatiemateriaal te maken. In de jaren ’20 en ’30 werden woningen gebouwd met spouwmuren waarvan de spouw over een brede ruimte beschikt. Hierin kon gemakkelijk isolatiemateriaal zoals glaswol worden verwerkt. Tegenwoordig zijn de spouwen een stuk smaller, waardoor EPS en PIR het meest gebruikte isolatiemateriaal is.

Voor het voorkomen van koudebruggen vanaf de grond is het noodzakelijk om je vloer ook te gaan isoleren. Deze koudebruggen zijn het snelst te voorkomen door isolatiemateriaal in de kruipruimte aan de onderkant van je vloer te verwerken. Opnieuw is PIR en EPS isolatie de meest voorkomende soort isolatiemateriaal.

Op zoek naar een ruim aanbod isolatiemateriaal?

Weet je al inmiddels welke isolatiemateriaal je op welke plek van je woning gaat toepassen? Sleiderink Hout en Bouwmateriaal heeft een breed assortiment aan isolatiemateriaal! Ben je er nog niet over uit welke isolatiematerialen je voor welke plek van je huis moet gebruiken? Neem dan contact op met één van de productspecialisten van Sleiderink!

Comment here