Wonen

Met je broer of zus een huis kopen kan

Als een huis kopen voor u onmogelijk is denk er dan eens aan dat een huis kopen met uw broer of zus tot de mogelijkheden behoort. U kan met maximaal 4 broers of zussen een hypotheek krijgen op een huis. LexWonen helpt u met de hypotheek, koopakte en een indicatie van de woningwaarde.

Waarom familieleden samen een huis kopen

Broers en zussen kopen samen een huis omdat alleen kopen onmogelijk is geworden. De huizenprijzen zijn sinds 2021 echt niet meer op te brengen. Verder heeft u steeds meer eigen geld nodig voor de hypotheek. Met 2, 3 of 4 personen is het makkelijker om alles te betalen.

Tweede voordeel is dat u met meerdere personen een riant huis kan kopen, vaak zijn deze woningen makkelijker te kopen dan in de prijsklasse tot € 400.000,-. Ook de lage hypotheekrente speelt een rol. De maandlasten kan u niet vergelijken met huurprijzen.

Hypotheekrente met broer of zus aftrekbaar

Koopt u samen met uw broer of zus een woning dan kan u de hypotheekrente gewoon verrekenen met de inkomstenbelasting.

Mijn broer heeft nog een huis

Koopt u samen met uw broer een huis en heeft hij op dit moment nog een eigen woning? Hij zal het huis te koop moeten zetten en de overwaarde inbrengen i.v.m. de hypotheekrenteaftrek. Op de te koop staande woning wordt gewoon een overbruggingshypotheek verstrekt. Hebben twee broers of zussen op dit moment beiden een eigen huis? Minimaal 1 woning zal eerst verkocht moeten worden. Het is niet mogelijk om met uw zus of broer een huis te kopen en een huis achter de hand te houden.

Huis kopen met 4 broers of zussen

Koopt u een huis met 3 of 4 personen en is er iemand bij die in het verleden een eigen huis heeft gehad? Hypotheek valt dan altijd in box 3 waardoor de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Bij een hypotheek in box 3 wordt er ook anders getoetst, hierdoor verkrijgt u minder hypotheek.

Hypotheek met familie denk aan de notaris

Koopt u met uw broer of zus een woning ga dan altijd vooraf naar de notaris. Een samenlevingscontract met wederzijdse verzorgingsclausule moet getekend worden. Dit verhoogt de schenkingsvrijstelling mocht iemand komen te overlijden. Het komt hier op neer dat u geen of weinig schenkbelasting betaald. Uiteraard is dit afhankelijk van de huidige en toekomstige situatie.

Wij willen als zusjes weer op ons eigen wonen

U heeft samen met uw zus 10 jaar geleden een huis gekocht en u wilt nu allebei uw eigen gang gaan. Stel u heeft toen € 300.000,- betaald voor de woning en de huidige waarde bedraagt € 440.000,-. Door aflossingen heeft u nog een hypotheek van € 200.000,-.

De overwaarde voor jullie samen bedraagt € 240.000,-, dat is € 120.000,- per persoon. Gaat u een ander huis kopen dan dient u deze € 120.000,- in te brengen om de hypotheek te verlagen. Doet u dat niet dan is niet de gehele hypotheek meer aftrekbaar.

Huis kopen met broer of zus via LexWonen

Heeft u interesse om met uw broer of zus een riante woning te kopen? Banken helpen u niet als u met familie een huis koopt. LexWonen is gespecialiseerd in hypotheek met broer of zus, woningwaarde indicatie, aankoop en koopakte. Bel gerust 7 dagen per week LexWonen, 06-83944458.

Comment here