Interieur

Kunstfotografie: een speciale vorm van kunst

We kennen allemaal de bekende vormen van kunst wel. Schilderijen, tekeningen, beelden en objecten zijn stuk voor stuk terug te vinden in kunstmusea. Iedereen heeft ook zijn of har eigen voorkeur in stromingen, of dit nou abstract, modern, expressionistisch of futuristisch is. Maar een veel minder besproken vorm van kunst, is fotografie.

Voor velen maakt fotografie geen deel uit van wat zij onder kunst verstaan. Iedereen maakt foto’s, dit is toch niet allemaal kunst? Dat klopt, want fotografie wordt pas kunst wanneer het aan bepaalde eisen voldoet. Ben jij benieuwd hoe kunstfotografie tot stand is gekomen? Lees dan verder!

De geschiedenis van fotografie

Al vanaf het jaar 1793 wordt er geëxperimenteerd met het maken van foto’s. In die tijd lukte dat nog niet echt en had het concept nog een hoop werk nodig. In 1826 werd dan eindelijk de eerste foto gemaakt door Joseph Nicéphore Niépce. Het woord ‘fotografie’ komt oorspronkelijk uit Griekenland. De letterlijke vertaling uit het Grieks voor dit woord, is lichtschrijven!

Sinds 1861 is het maken van kleurenfoto’s mogelijk. Niet veel later volgde de filmrol, waardoor er meerdere foto’s in één keer gemaakt konden worden. In deze periode groeide de kunstfotografie.

Uiteindelijk is het principe van foto’s maken uitgegroeid tot hoe wij dit nu kennen. De camera’s hebben enorme ontwikkelingen doorgemaakt en haast iedereen kan een foto maken op zijn of haar smartphone. Maar wat maakt fotografie dan tot kunst?

Wat maakt fotografie tot kunst?

Er zijn eindeloze mogelijkheden wanneer het aankomt op kunstfotografie. Alles kan gefotografeerd worden en daarnaast kan er gespeeld worden met verschillende aspecten. Denk hierbij aan diverse perspectieven, kleuren, filters, lichtinval en nog veel meer. 

Fotograferen is een handeling. Het wordt pas kunst, wanneer de fotograaf dit zo bedoelt. Genoeg mensen fotograferen als hobby, maar pas wanneer er getracht wordt emotie en een betekenis over te brengen door middel van de foto, is het kunst. 

Tegenwoordig kan kunstfotografie in steeds meer kunstgalerijen gevonden worden. Ben je op zoek naar een statement piece voor jouw werkplaats of kantoor? Neem dan eens een kijkje naar de vele foto’s die er beschikbaar zijn. Wellicht heb jij binnenkort een nieuwe toevoeging voor aan de muur!

Comment here