Wonen

Kleurencombinaties voor de keuken: zo creëer je de juiste sfeer

De keuken is een plek waar we tegenwoordig veel tijd in doorbrengen. Of je nu graag kookt, een kopje koffie nuttigt of geniet van een diner met vrienden en familie. Het is dus belangrijk dat deze ruimte een fijne sfeer en een uitnodigende uitstraling heeft. De beste methode om dit voor elkaar te krijgen is door het gebruik van de juiste kleurencombinaties. In dit artikel geven we je een aantal tips om de perfecte kleurencombinaties te maken, zodat je de perfecte sfeer kunt creëren in jouw keuken.

Start met een basiskleur

Bij het samenstellen van kleuren is de eerste stap het selecteren van een basiskleur. Deze kleur gebruik je als basis voor de gehele keuken. Zorg er dus voor dat het een kleur is die past bij de rest van je huis en dat je er zelf ook prettig bij voelt. Veel gebruikte basiskleuren zijn wit, grijs, beige en antraciet. Wil je inspiratie op doen? Neem dan eens een kijkje bij keukens in Breda

Kies zorgvuldig voor je accentkleuren

Als je je basiskleur hebt gekozen, zul je op zoek moeten gaan naar je tweede kleur, de accentkleur. Dit zijn kleuren die je gebruikt om de keuken op te fleuren en om persoonlijkheid aan de keuken toe te voegen. Accentkleuren kun je gebruiken op kasten, muur(delen) of accessoires in de keuken. Probeer om niet meer dan drie accentkleuren te kiezen. Eén of twee accentkleuren zijn voldoende, zorg ervoor dat deze ook passen bij je gekozen basiskleur. 

Houd rekening met de grootte van je keuken

Een aspect waar je misschien niet meteen aan denkt bij het kiezen van kleuren is de grootte van je keuken. Kleine keukens zien er vaak ruimtelijker uit bij het gebruik van lichte kleuren, zoals wit, beige of lichtblauw. Donkere kleuren kunnen een ruimte kleiner laten ogen of kunnen een benauwd gevoel veroorzaken. Heb je wel een grote ruimte en voldoende lichtinval? Dan zou je donkere kleuren kunnen overwegen!

Gebruik materialen die passen bij jouw kleurenschema

Naast het kiezen van een basiskleur en accentkleuren is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen die hierbij passen. Als je bijvoorbeeld een witte keuken hebt, kun je kiezen voor marmeren werkbladen of witte tegels. Als je een grijze keuken hebt, kun je kiezen voor roestvrijstalen apparaten om een industriële sfeer te creëren. 

Zorg voor een goede verlichting

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met hoeveel natuurlijke licht dat je hebt in de keuken en hoeveel kunstmatig licht je kunt creëren. De juiste verlichting kan een groot verschil maken in hoe de kleuren tot uiting komen in de keuken. Als je bijvoorbeeld veel natuurlijk licht hebt, kun je donkerdere kleuren kiezen. Als je weinig natuurlijk licht hebt, is het beter om te kiezen voor lichtere kleuren.

Comment here