InterieurWonen

Kenmerken van een massief houten vloer

Een echte parketvloer is een aanwinst voor je woning. Deze vloeren kunnen volledig worden afgestemd op je wensen en op de vorm van je woning. Er zijn allerlei patronen mogelijk, waarbij de visgraat waarschijnlijk het meest populair is. Een parketvloer is gemaakt van massief hout, dat in identieke stroken naadloos aan elkaar wordt gelegd. De breedte van de stroken kan verschillen. Als ondervloer wordt vaak een spaanplaat vloer gelegd. De dikte van de planken zijn een indicatie voor de kwaliteit van de vloer. Dikkere planken kunnen vaker worden geschuurd en zullen daardoor langer meegaan. Een echte parketvloer blijft mooi en kan vele tientallen jaren blijven liggen.

Visgraat patroon

Als een houten vloer wordt gelegd in een visgraat patroon levert dat een hele fraaie vloer op. Bij een visgraat patroon worden planken van gelijke breedte in een hoek met elkaar gelegd, zodat het bekende patroon ontstaat. Er zijn vele variaties mogelijk wat betreft de houtsoorten en de breedte van de planken. Het is een tijdje in de mode geweest om een visgraat vloer met brede planken te maken, een zogenaamde walvis visgraat. Als je kiest voor hele smalle planken heeft dat een eigen chique uitstraling. Voor alle visgraat vloeren geldt dat ze vrijwel niet gaan werken en enorm sterk zijn. Ze zijn geschikt voor woningen met vloerverwarming.

Vakmanschap

Om een traditionele houten vloer in een patroon te kunnen leggen is het nodige vakmanschap vereist. Het wordt afgeraden om dat zelf te doen, tenzij je erg handig bent met klussen en houtbewerking. Voorafgaand aan het leggen van een visgraat vloer wordt eerst een ondervloer gelegd. Die zorgt ervoor dat de visgraat vloer goed vlak komt te liggen en dat er geen lawaai is als je erover loopt. Het parket wordt vastgespijkerd op de ondervloer. Onderschat bij het leggen van zo’n vloer de afwerking aan de randen niet. Er kan gekozen worden voor een houten band of een hele smalle bies.

Comment here