InterieurWonen

Jouw woning mooi inrichten met houten jaloezieën

De keuze voor raambekleding heeft veel invloed op de ruimte. Een schuifgordijn ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan een rolgordijn. De laatste trend op het gebied van raamdecoratie is het gebruik van houten jaloezieën. Natuurlijk zijn jaloezieën op zich niet nieuw, de combinatie met natuurlijke materialen en elektrische bediening heeft dit klassieke systeem nieuw leven ingeblazen. Lees meer over de vorm van raamdecoratie en hoe je optimaal kunt genieten van je huis binnen een smart home.

Wat maakt jaloezieën uniek?

Er zijn schuifgordijnen, rolgordijnen, plisségordijnen, vouwgordijnen en lamellen. Ontbreekt er nog iets? Jazeker, houten jaloezieën maken een comeback in het interieur. Het is met name de veelzijdigheid aan instelmogelijkheden die ervoor zorgt dat juist deze vorm van raamdecoratie momenteel in trek is. Naast openen en sluiten zoals dit bijvoorbeeld met rolgordijnen mogelijk is, kun je de horizontale lamellen ook individueel draaien voor een maximale controle over het invallend licht en de privacy.

Daarom kies je voor houten jaloezieën

Je hoeft niet zo heel oud te zijn om de naam ‘Luxaflex’ te kennen. Net zoals 7-up en Post-It velletjes staat het merk Luxaflex synoniem met jaloezieën. Of beter gezegd ‘stond’ aangezien er naast dit merk nu volop andere merken en bedrijven zijn die dergelijke producten bieden. Dit heeft zo zijn voordelen, er is bijvoorbeeld een ruimere keuze en de instap prijzen zijn aanzienlijk gedaald. Dit heeft dan weer als nadeel dat je als consument door de bomen het bos niet meer kunt zien.

De voornaamste tip is als volgt; kies voor kwaliteit. Het klinkt heel aantrekkelijk om voor een paar tientjes een set aan te schaffen, tot je merkt dat het mechanisme niet soepel werkt. Of dat het materiaal er toch een beetje goedkoop uitziet in huis. Geef liever iets meer uit zodat je jarenlang gebruik kunt maken van de raambekleding.

Hout is een natuurproduct en heeft daarmee ook een natuurlijke uitstraling. De afzonderlijke lamellen kunnen een afwijkende hoogte bezitten, de kleuren en tekening verschillen ook per merk en model. Zo kun je een keuze maken die perfect aansluit op het bestaande interieur. Donker, licht, warm of een beetje koel, het is allemaal mogelijk. Daarnaast is hout een duurzaam materiaal met een lange levensduur.

Kun je jaloezieën ook automatiseren?

Er is een behoorlijke kans dat lezers zijn afgehaakt bij het lezen van het woord ‘jaloezieën’. Dit is begrijpelijk, iedereen die ooit heeft geworsteld met die koordjes zal wel tweemaal nadenken om voor deze vorm van raamdecoratie te kiezen. Toch willen we het argument maken dat houten jaloezieën wel degelijk praktisch kunnen zijn in gebruik, we stellen hier wel één belangrijke voorwaarde aan; automatisering.

Ben je bekend met PoweredBlinds raamdecoratie? Dit zijn gordijnen zonder koordjes, touwtjes of andere zaken, openen en sluiten werkt op basis van een motor die verstopt zit in de gordijnrails. Met een ingebouwde accu hoef je het systeem niet aan te sluiten op het lichtnet wat plaatsing aanzienlijk eenvoudiger maakt. In plaats van handmatig bedienen kun je hiervoor een afstandsbediening gebruiken. Of kies voor een sensor die ‘voelt’ als je in de buurt bent. Daarnaast zijn er nog andere soorten bediening zoals een app op je smartphone, een timer, een lichtsensor of zelfs met je stem als je smart speakers in huis hebt.

Je kunt wel een voorstelling maken hoe gordijnen openen of sluiten werkt met een motor in plaats van spierkracht. Het wordt wat lastiger met houten jaloezieën omdat je niet alleen de raamdecoratie verticaal kunt openen en sluiten, maar ook de individuele lamellen moet kunnen draaien. Een elektrische motor van Somfy laat je ook deze beweging maken zonder dat jij aan koordjes hoeft te trekken. Dit werkt ook op afstand, zelfs buiten de woning en aan de andere kant van de wereld!

Mooi wonen, slimmer leven

Wat zijn de voordelen van houten jaloezieën met elektrische bediening? Wat dacht je van:

  • Bediening vanuit een andere ruimte.
  • Automatisering met timer of sensor.
  • Simultaan bedienen van meerdere gordijnen.
  • Raamdecoratie bedienen op plekken waar je niet bij kunt komen zoals een zolderraam.
  • Koppeling met andere slimme toepassingen.

We hebben al even het gebruik van sensoren genoemd, zo kun je de jaloezieën laten openen als het buiten licht wordt. Je kunt het systeem ook zo instellen dat het licht altijd precies goed binnen valt met behoud van privacy. Dit werkt als je thuis bent en als je op vakantie bent waarmee elektrische raamdecoratie ook dienst doet als inbraakpreventie. Maar wacht, er is meer! Zo kun je binnen een smart home de raamdecoratie koppelen aan de verlichting, met smart speakers kun je de gordijnen openen of sluiten met je stem. Houten jaloezieën zijn dus pas het begin van een mooi interieur met onbegrensde mogelijkheden!

Comment here