Interieur

Houtkachel versus Palletkachel: wat is beter?

In een tijd dat we erg bezig zijn met duurzaamheid, wordt de vraag vaak gesteld: wat is het verschil tussen een houtkachel en een pelletkachel, en welke is beter? Hieronder vind je de voor- en nadelen van houtkachels en pelletkachels om je te helpen bij het maken van je keuze.

Een houtkachel versus een pelletkachel

In eerste instantie lijkt het erop dat er niet veel verschil is tussen houtkachels en pelletkachels; ze stoken allebei hout, verwarmen het huis en blazen rook door een pijp naar buiten. Maar in tegenstelling tot wat het op het eerste gezicht lijkt, zijn de verschillen vrij groot. Een houtkachel verwarmt de ruimte door blokken hout de verbranden. De kachel is voorzien van een luchttoevoer zodat het hout aanzienlijk kan branden. Hierdoor wordt de kamer zo snel mogelijk opgewarmd. Een pelletkachel is een kachel waarin je houtpellets stookt. Dus niet van gewoon brandhout, zoals in een houtkachel, maar van speciaal geperste pellets. Het is veel minder schadelijk voor het milieu. Maar dit is niet het enige voordeel van de pelletkachel.

Voordelen van een pelletkachel

De Nederlandse overheid wil het gasverbruik verminderen en heeft daarom de gasbelasting verhoogd. Met een pelletkachel hoef je minder gas te verbranden en kan je dus jouw energierekening verlagen. Dit vereist natuurlijk een investering in een pelletkachel, maar op de lange termijn zal het zijn vruchten afwerpen. Bovendien is een pelletkachel minder werk dan een houtkachel. Bij een houtkachel moet je regelmatig een nieuw stuk hout toevoegen, en bij een pelletkachel gebeurt dit automatisch. Omdat houtpellets gemakkelijker branden dan houtblokken in een houtkachel, is het gemakkelijker om met houtpellets te werken in een houtkachel.

Een pelletkachel kopen

Hoewel je uiteindelijk moet kiezen wat het beste bij jouw huis past, zijn wij ervan overtuigd dat een pelletkachel de beste keuze is. Palletkachel kopen? Bezoek elite-fire.be voor inspiratie en kijk of een pelletkachel iets voor jou is.

Comment here