Wonen

Hoe weet je of jouw expansievat moet worden vervangen

Jouw expansievat is essentieel voor het sanitair van jouw huis. Maar veel huiseigenaren weten niet zeker wanneer ze hun expansievaten moeten vervangen. Een expansievat heeft vele functies. Als je het na verloop van tijd onderhoudt, zorg je ervoor dat het sanitairsysteem van jouw huis efficiënt werkt en voorkom je ongewenste en dure problemen over de hele linie.

Expansievat begrijpen

Een expansievat wordt gebruikt om problemen te voorkomen die te maken hebben met overdruk van de warmwatervoorziening van jouw huis. Zonder dit zou jij risico lopen op schade aan jouw waterleidingen, fittingen en boiler. Expansievaten worden langs de lijn geïnstalleerd vanaf de inlaatklep die de boiler in jouw huis voedt. De tank heeft twee secties gescheiden door een rubberen klep. Het bovenste gedeelte laat water door, terwijl het onderste gedeelte perslucht bevat.

Deze luchtdruk maakt het mogelijk dat het expansievat overdruk absorbeert, die wordt afgevoerd van jouw waterleidingen en verwarming. Jouw expansievat beschermt je en jouw eigendommen tegen het risico van aanzienlijke schade aan jouw sanitairsysteem. Maar expansievaten kunnen verslijten. De gemiddelde levensduur van jouw tank kan ergens tussen de vijf en tien jaar zijn.

Je kan de levensduur van jouw expansievat verlengen door ervoor te zorgen dat de waterdruk in jouw huis overeenkomt met de luchtdruk in jouw expansietank. Maar in sommige gevallen moet je deze vervangen. 

Waar je op moet letten bij het beoordelen van jouw expansietank

Weten waar je op moet letten om te bepalen of je jouw expansievat moet vervangen, is de eerste stap om jouw huis te beschermen. Druipend water is een teken dat een klep mogelijk is geblokkeerd. Dit kan optreden als gevolg van minerale afzettingen of ander vuil. SOmmige oudere expansietanks missen de interne blazen die in nieuwere modellen worden gebruikt. Dit onderdeel is wat de water- en luchtdruk scheidt.

Hierdoor kan lucht uit de tank ontsnappen en in het water van jouw systeem terechtkomen, wat het risico op schade vergroot. Wanneer lucht het verwarmingssysteem van het water binnenkomt kan er ook warmteverlies optreden.

Comment here