Bouwen

Hoe weet ik of ik asbest in huis heb?

Weet je niet zeker of je asbest in je woning hebt zitten, wil je weten hoe je asbest herkent en of het verwijderd moet worden? Dan ben je hier op het juiste adres. In dit artikel lees je alles over wat asbest is, hoe je het herkent, of het verwijderd moet worden en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is asbest en hoe herken ik het?

Asbest is een verzamelnaam voor schadelijke mineralen die voor beschadiging zorgen niet met het blote oog te zien zijn. Asbest is verwerkt in veel verschillende producten, bijvoorbeeld in je broodrooster, je strijker, een bloembak maar ook in kleding. Nu lijkt asbest onschuldig, maar ze zijn heel gevaarlijk voor je gezondheid. Echter zijn die vormen van asbest meestal niet gevaarlijk, aangezien asbest pas gevaarlijk is wanneer de vezels in grote hoeveelheden loskomen en ingeademd worden. De gevaarlijke vormen van asbest zitten meestal in het dak, de vloer, schoorsteen, regenpijp/dakgoot, gevelbekleding, tussenwanden, kozijnen of installaties. Asbest zit vaak ook in golfplaten, cement, kunststof en lijm. De asbestvezels komen vrij wanneer het materiaal aangetast wordt, bijvoorbeeld door bewerking of door het weer. Wanneer deze vezels ingeademd worden, verslechterd dit je longen enorm en vergroot de kans op bijvoorbeeld longkanker.

Schadelijke asbest zit meestal in materialen en gebouwen die voor 1994 gemaakt zijn, meer dan 70 procent van dedie tijd bevatten asbest. Als je een huis hebt van voor die tijd, is het verstandig om een asbest inventarisatie te laten doen.

Moet het asbest verwijderd worden?

Er is momenteel nog geen verplichting om je asbest te laten verwijderen, maar vanaf 2024 is het wel verplicht om het asbest te laten verwijderen. Je kunt er dus voor kiezen om het nu alvast te doen, zo hoef je straks niet te wachten op lange wachttijden en dan hoef je er niet meer aan te denken. Je mag niet zelf het asbest verwijderen als het gaat over een oppervlakte van 35 vierkante meter. Als je het asbest zelf wilt verwijderen, zul je een sloopvergunning aan moeten vragen. Als het gaat over een oppervlakte van meer dan 35 vierkante meter of wil je het zekere voor het onzekere nemen en het sowieso door een professional laten doen, kijk dan hier na waar je asbest kunt laten verwijderen.

Comment here