Bouwen

Hoe verf ik het beste hout?

Hout is misschien wel een van de bekendste materialen en in veel huizen wordt het als materiaal gebruikt. Het komt dan ook vaak voor dat er hout geverfd moet worden. Voor het beste eindresultaat is het daarom belangrijk om te weten hoe het hout geverfd moet worden. In deze blog zullen een aantal handige tips staan die je kunnen helpen.

Voorbereiding

Net zoals bij de meeste schilderklusjes is de voorbereiding heel belangrijk voor het eindresultaat. Voordat je begint met hout verven, moeten er allerlei voorbereidingen getroffen worden. Onbehandeld hout moet eerst goed verzorgd worden. Hout dat al behandeld is heeft ook voorbereiding nodig, maar niet zoveel als onbehandeld hout.

Het onbehandelde hout moet eerst grondig geschuurd worden. Voor het beste resultaat kun je het beste een schuurblokje gebruiken. Het hout moet goed gladgeschuurd worden, maar schuur niet te hard en te lang. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er plekken op het hout komen. Hierna kun je eventuele gaten opvullen zodat het een mooi egaal geheel is. Als het hout helemaal glad en schoon is, dan kun je de grondverf gaan aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de echte verf beter blijft zitten en een mooier resultaat geeft.

Behandeld hout heeft meestal al een verflaag erop zitten. Dit hout moet je ook schuren, maar je hoeft niet zo hard te schuren dat de verflaag weggaat. Dit is niet nodig en zorgt alleen maar voor een slechtere kwaliteit van het hout. Als het hout schoon en glad is, dan kun je gelijk beginnen met verven. Er hoeft geen grondverf aangebracht te worden, want dit zit er als het goed is al op.

Welke verf heb ik nodig?

Er zijn veel soorten verf en hierdoor kan het verwarrend zijn welke je precies nodig hebt. Voor hout heb je de keuze uit twee soorten: alkydverf of acrylverf. Alkydverf is op basis van terpentine en acrylverf is op basis van water. Alkydverf wordt vooral buiten gebruikt, omdat deze veel oplosmiddelen bevat. Als je binnen gaat schilderen, dan adviseren wij acrylverf. Deze verf heeft namelijk minder geur en is beter voor de gezondheid dan alkydverf.

Ook is de kwaliteit van de verf heel belangrijk. Goedkopere verf zal vaak sneller loslaten of strepen veroorzaken. Wij adviseren daarom de verf van Sigma. Deze verf is van goede kwaliteit en goed dekkend. Voor het verven van houten trappen adviseren wij de Sigma s2u Nova Traplak. Deze verf is zeker de moeite waard om te bekijken als je de trap wil gaan verven!

Comment here