IdeetjesWonen

Ga een warme winter tegemoet met een houtkachel in huis

Met de stijgende gasprijzen zijn veel mensen op zoek naar een alternatieve manier om hun huis te verwarmen. De houtkachel is in dit geval een echte uitkomst. Zo’n haard is niet alleen enorm gezellig om bij te zitten, maar kan ook als centrale verwarming worden ingezet om heel het huis goed warm te houden. Er zijn veel verschillende soorten haarden om uit te kiezen. 

De charme van een houthaard

Niets is zo romantisch als een houtgestookt vuur in de woonkamer. Let bij de aanschaf van zo’n kachel goed op de capaciteit van de houtkachel en hoeveel warmte die produceert. Deze waarden moeten passen bij de ruimtes die je ermee wilt verwarmen. Het beste is je te laten adviseren door een specialist. Ook voor het plaatsen van een houtkachel kun je bij zo’n specialist terecht. Denk bijvoorbeeld aan Krul Alltech, een kachelexpert die een groot assortiment aan houtkachels in huis heeft. Die kachels voldoen ook aan de nieuwste EcoDesign-richtlijnen. 

Een inzethaard in een bestaande open haard plaatsen?

Heb je al een houthaard, maar wil je die juist laten ombouwen naar een elektrische haard of een gashaard? Kies dan voor een inzethaard. Het is gemakkelijk zo’n inzethaard in een bestaande open haard te plaatsen. Een elektrische haard is bijvoorbeeld net zo sfeervol als een houtgestookte haard, maar produceert geen echt vuur en dus ook geen uitstoot. Dat maakt zo’n haard doorgaans veiliger. Ideaal wanneer je de sfeer van een klassieke haard wilt behouden, maar liever geen vuur in huis hebt.

Duurzaam stoken in een houtkachel

Misschien denk je bij een houtgestookte haard aan rook, uitstoot en overlast. Dat is echter een vertekend beeld. Het is zeer goed mogelijk om overlastvrij te stoken, waarbij er weinig uitstoot vrijkomt. Het belangrijkste is je eigen stookgedrag. Let bijvoorbeeld goed op het hout dat je stookt. Zorg ervoor dat dat schoon is en niet te nat is. Het is verstandig daarvoor kachel-accessoires zoals een vochtmeter in huis te halen. Heeft het hout een vochtgraad van onder de twintig procent, dan is het geschikt om mee te stoken. Ook een ABCAT houtrookfilter kan ervoor zorgen dat een oude kachel een stuk schoner wordt.

Verantwoord stoken

Ook de manier waarop je de brandstof aansteekt, kan een verschil maken. Stook bij voorkeur volgens de Zwitserse methode. Daarbij stapel je de houtblokken in je haard op als een jenga-toren. Je begint met de dikke blokken, en eindigt met de dunne. Die stapel steek je vervolgens van bovenaf aan. Dat zorgt voor een zo volledig mogelijke verbranding. Er ontstaat weinig rook en uitstoot, waardoor je houthaard geen overlast veroorzaakt. Ook houd je op die manier het rendement van je kachel hoog.

Comment here