Ideetjes

Energielabel voor jouw huis

Je hebt het vast wel eens gezien, een energielabel op producten. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig het product is of hoeveel uitstoot deze produceert. Energie labels variëren van ‘’G’’ tot ‘’A’’. ‘’G’’ is het slechtste label dat een product, huis of iets dergelijks kan ontvangen. Dit label betekend daarentegen ook gelijk dat het ontzettend veel geld kost om bijvoorbeeld het huis warm te krijgen, niet goed voor de portemonnee! De energielabel ‘’A” wil zeggen dat alles wat betreft energie of soms zelfs uitstoot goed geregeld is. Het huis heeft bijvoorbeeld dubbele beglazing, een efficiënt verwarmingssysteem of heeft zelfs zonnepanelen. Door dingen toe te voegen aan je huis die bijdragen aan de energie efficiëntie van je huis, kan je er voor zorgen dat jouw huis energielabel A krijgt!

Wat heb je aan een energielabel?

Op het eerste gezicht heb je niks aan een energielabel. Tenzij je een goed energielabel hebt weten te bemachtigen. Een sterk energielabel op je huis heeft zeker wel voordelen. Een goed energielabel zorgt ervoor dat een huis voor mee geld kan worden verkocht. Daarnaast wordt zo’n huis ook sneller verkocht. Omdat de nieuwe bewoners dan weinig geld en moeite hoeven te investeren in het verbeteren van het huis. Dat een huis met een goed energielabel goed kan worden verkocht spreekt eigenlijk voor zich. Een goed energie label draagt ook bij aan het goedkoper maken van de vaste lasten. Als je huis goed geïsoleerd is gaat er minder warmte verloren. Wat voordelig is voor de maandelijkse gas en elektriciteit rekening. Je moet wel wat investeren om je huis een goed energielabel te geven maar dit kan uiteindelijk terugverdiend worden doordat je minder betaald aan de energieleverancier.

Hoe krijg je een energielabel?

Het hebben van een energielabel is niet verplicht. Het hebben van een energielabel als een huis wordt verkocht is wél verplicht. Potentiële kopers hebben het recht om te kunnen zien hoe duurzaam het huis is gebouwd dan wel verbouwd of ingericht. Als een huis bij de verkoop geen energielabel heeft kan er boete uitgegeven worden. Deze boete kan maximaal €400,- bedragen. Het aanvragen van een energielabel is vrij simpel. Via de digitale platformen van de rijksoverheid kan er een energielabel aangevraagd worden. Voor het aanvragen van een energielabel moet wel bewijsmateriaal aangeleverd worden. Dit kan in de vorm van foto’s of zelfs facturen van aannemers. Na bijvoorbeeld het plaatsen van dubbele beglazing kunt u de factuur opsturen als bewijs. Een deskundige van de rijksoverheid zal dan naar het bewijs kijken en zal een energielabel toekennen. Dit zal maximaal 3 dagen in beslag nemen.

Comment here