Hoe kies ik de juiste cv-ketel voor mijn huis die aansluit op mijn wensen? Dit is een vraag die bij velen op komt als ze te horen krijgen dat ze beter een nieuwe cv-ketel kunnen aanschaffen. Cv-ketels zijn eigenlijk iets waar men zich normaal gesproken niet echt om bekommeren. Hooguit komt er eens in de twee jaar een monteur langs om jouw ketel een check te geven, maar daar blijft het dan ook bij. Nu heb je eigenlijk wat basiskennis nodig om de juiste cv-ketel uit te zoeken en aan te schaffen. Wij begrijpen jouw vraagteken(s) en daarom leggen wij je de basisweetjes over een cv-ketel uit.
Waarom een nieuwe cv-ketel
Tijdens een controle heb je te horen gekregen dat je beter een nieuwe cv-ketel aan kunt schaffen. Er schieten gelijk dingen door je hoofd als: dit is wel een grote uitgave. Waarom, hij werkt nog gewoon en die storingen maken mij niet zoveel uit. Ik huur, wat heb ik er dan aan om een geheel nieuwe cv-ketel te betalen? We begrijpen deze vragen, maar willen je geruststellen. Dit gaat allemaal namelijk niet 100% zo.
- Een cv-ketel behoort misschien wel tot een van de grotere uitgaven. Het is geen magnetron die je even voor een paar tientjes op de kop tikt. Toch is het niet erg nodig om je druk te maken over de prijs, want je krijgt dit er echt voor terug! Het aankoopbedrag haal je er zo weer uit doordat de nieuwere cv-ketels (of hr-ketels) een stuk zuiniger zijn dan hun voorgangers. Dit zul je zien aan je maandelijkse stookkosten. Al na een paar jaar kunt je bijna je hele aankoopbedrag terug hebben door te besparen op deze kosten aan gas. Er is ook een andere manier waarop het op tijd aanschaffen van een nieuwe ketel je geld kan besparen. Een oude ketel zal steeds meer gebreken hebben. Storingen moeten worden verholpen en hier zul je toch iedere keer een monteur voor langs laten komen. Daarnaast kunnen onderdelen harder verslijten en stuk gaan, wat ook weer wat hogere kosten met zich mee kan brengen. Het voordeel is wel dat bedrijven vaak geen cv installatie kosten berekenen.
- Ook al erger jij je tot nu toe niet erg aan de storingen, dit is toch echt niet goed. Wist je dat een cv-ketel na 15 jaar ook geen storingen meer aan kan geven en deze wel heeft? Dan weten zowel jij, als de monteur niet wat er aan de hand is en is er een kans dat het probleem niet zomaar opgelost kan worden. Daarbuiten kan een te oude en slecht onderhouden ketel brandgevaarlijk worden. Het grootste gevaar zit hem nog niet eens hierin, maar er kan zonder dat je het door hebt een koolstofmonoxide lek ontstaan. Dit ruik en hoor je niet, tenzij je een speciale melder hiervoor hebt.
- Je hoeft niet altijd een nieuwe cv-ketel te kopen. Als je voor een kortere tijd huurt (en de cv-ketel kosten zijn voor jouw eigen rekening) kan het namelijk nadelig zijn om er een te kopen. Gelukkig is het altijd mogelijk om (bij Feenstra) een cv-ketel te huren. Je betaalt hier per maand een bedrag voor en kunt hem zo weer op laten halen als je weggaat.
Kortom, genoeg redenen om wel een nieuwe cv-ketel aan te schaffen als dat jou wordt aangeraden!
Hoe een nieuwe cv-ketel uitkiezen
Er zijn verschillende manieren waarop je een nieuwe cv-ketel kunt uitkiezen. Wij hebben de beste 3 manieren voor jou op een rijtje gezet.
Advies van Feenstra (online)
Dit is misschien wel een van onze favoriete manieren, want Feenstra is een deskundig bedrijf op het gebied van cv-ketels en andere huis- en tuinverwarming. Je kunt contact met het bedrijf opnemen, maar je kunt er ook voor kiezen om hun online ketelkiezer te doen. Dit is een test waaruit komt welke cv-ketel het best bij jouw wensen en behoeften past. Er wordt onder andere gekeken naar de volgende onderdelen:
- Het type woningen. Een groter huis heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan een hoger vermogen dan een kleinere woning.
- De CW (Comfort Warmwater) waarde.
- Hoeveel warm water er in jouw huishouden gebruikt wordt op hetzelfde moment.
- Op hoeveel plaatsen jij tegelijk warm water wilt hebben.
- Of jij een douche, stort douche en/of bad ter beschikking hebt.
Samen met Feenstra kom je tot een geheel vrijblijvend en op maat gemaakt advies. Wat je hiervoor betaald? Helemaal niets! Het is dus zeker even de (kleine) moeite waard om deze test uit te voeren.
De consumentenbond
Ieder jaar test de Consumentenbond een aantal producten voor jou, waaronder cv-ketels en hr-ketels. Zij testen deze op comfort, rendement en hoe energiezuinig de ketel is. Er worden ongeveer 3 ketels per jaar of per twee jaar getest. Op basis hiervan kunnen zij jou een goed prijs-kwaliteitsverhouding aanbieden op het gebied van cv-ketels.
Monteur ter plekke
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de monteur ter plekke om advies te vragen, hoewel de kans aanwezig is dat hij slechts uit een kleiner aanbod kan selecteren voor jou. Hij heeft wel zeker weten verstand van ketels en zal jou minder snel een onnodig dure ketel proberen aan te smeren… daar gaan we dan natuurlijk maar vanuit!
Een thermostaat uitkiezen
Bij een nieuwe cv-ketel of hr-ketel mag je ook altijd een nieuwe thermostaat uitkiezen. Er zit geen specifieke thermostaat aan een ketel verbonden, dus de keuze is geheel aan jou. Ga jij voor een klassieke thermostaat of een modernere ‘slimme’ thermostaat? Als jij iemand bent die regelmatig vergeet om de verwarming uit te zetten of een beetje een koukleum bent en een voorverwarmd huis wel kan waarderen, dan is het zeker aan te raden om te kiezen voor een slimme thermostaat.
Wij hopen jou hier voldoende mee geholpen te hebben, zodat jij snel de juiste cv-ketel kunt uitkiezen!
Comment here