Bouwen

Doe het zelf!

Het kopen of huren van een nieuw huis is een spannend hoofdstuk in iedereen zijn leven. Je hebt er lang op moeten wachten en je hebt er ook lang voor moeten sparen. Het kopen of huren van een huis gaat vaak gepaard met een intensieve verhuizing en soms ook een (flinke) verbouwing. Een verbouwing kan ontzettend veel geld kosten en het is daarom belangrijk om op de centen te letten! Het is vanzelfsprekend dat je zo veel mogelijk zelf wilt doen. Want op die manier bespaar je natuurlijk geld! Maar vaak ‘doe-het-zelf’ mensen vaak maar toe een zekere hoogte. Een nieuw kleurtje op de muur of de tuin fatsoeneren valt vaak nog wel binnen de werkzaamheden die zelf worden gedaan. Maar voor bijvoorbeeld het leggen van een vloer of hekjes in de voor of achtertuin installeren wordt al snel hulp ingeschakeld zonder zelfs een poging te wagen. En hulp kost in de meeste gevallen geld!

Zo veel mogelijk geld besparen

Bij het verbouwen of over verhuizen naar een ander huis is veel geld gemoeid. Om wat extra geld over te houden moet je toch zeker even de handen uit de mouwen steken. Zoals hierboven gezegd is het doe-het-zelven een goede manier om wat extra geld te besparen. Maar hoe doe je dat dan? Wat een klusjesman kan, kan jij ook! Op wat speciale gevallen na, zoals loodgieter. Daar zou ik zelfs nog niet eens aan beginnen! Maar goed, in principe kan 75% zelf gedaan worden. Hier moet je dan natuurlijk wel de gereedschap en kennis voor hebben. Die kennis is makkelijk te vinden. Er bestaat tegenwoordig iets wat internet wordt genoemd. Wat veel mensen niet weten is dat er ontzettend veel content gemaakt wordt over hoe mensen zelf dingen in en rondom het huis kunnen maken. Dit vergt natuurlijk wel wat toewijding en tijd! Dus de kennis is er, nu nog de gereedschap. Gereedschap is duur in aanschaf maar gaat wel lang mee! Schaf daarom dingen aan die je op een latere tijd nog een keer kan gebruiken, zoals een zaag of boor. De resterende benodigde spullen kunnen worden gehuurd van verhuurbedrijven of worden geleend van kennissen of familie. Geen hogere wiskunde dus!

De materialen voor de verbouwing

Wat mensen vaak vergeten is dat (sommige!) bouwbedrijven of aannemers een bepaald (winst) percentage berekenen bovenop de aangeschafte materialen die ze kopen voor jouw verbouwing. Zoals dat ze bijvoorbeeld voor 1 euro een plank kopen bij de bouwmarkt maar aan jou 1.20 doorrekenen. Niet eerlijk dus! Lang niet alle aannemers doen dit, het is een kleine groep. Maar wat ik hier mee wil zeggen is dat jijzelf een actieve rol moet aannemen in de verbouwing van jouw huis. Zodat jijzelf zicht hebt op alle kosten!

Comment here