Geen categorie

Dit moet je weten over grofvuil

We kunnen er allemaal er niet meer omheen lopen: het klimaatprobleem is momenteel een een van de belangrijkste vraagstukken waar elke groep die meedoet in de maatschappij mee worstelt. Hoe kunnen we als een collectief samen werken naar een betere wereld en een duurzamere toekomst?

Als consument zijn er kleine aanpassingen die je kunt doorvoeren in je dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld rondom het opruimen en het hergebruiken van afval. Voor kleinere soorten afval, zoals GFT of papier, is het veel makkelijker om deze op te ruimen en te recyclen. Maar voor grotere soorten afval zoals grofvuil weet de gemiddelde burger vaak niet wat ze ermee moeten (naast een Grofvuil container huren). Gelukkig zijn er veel bedrijven die een missie hebben om een groot deel van jouw grof afval een nieuw leven in te blazen. Lees er meer over in dit blog.

Het hergebruiken van grofvuil

Het probleem bij grof afval is dat het een soort afval is dat je niet weggooit in een restafvalbak of -zak. Bovendien hoort het ook niet bij GFT, plastic, papier, textiel of glas. Onder grof afval verstaan wij producten zoals verfblikken, batterijen en elektrische apparaten (waterkoker of een koelvriescombinatie). Dit soort afval kun je kwijt op een afvalbrengstation bij jou in de buurt.

Zodra je jouw grof afval hier hebt afgeleverd, zullen bedrijven hun best doen om een nieuw leven in te blazen in jouw afval. Een voorbeeld hiervan is HVC, een bedrijf die gericht is op energie en hergebruik. Dit bedrijf werkt samen met andere partnerbedrijven om jouw grof afval te recyclen tot iets nieuws.

Grofvuil wegbrengen of laten ophalen

Is het niet mogelijk om jouw grofvuil zelf weg te brengen naar een afvalbrengstation of milieupark bij jou in de buurt? Bij de meeste gemeentes kun je ook een afspraak maken om jouw afval te laten ophalen. Zet vooral geen grofvuil naast de containers, want dan loop je de kans op om een boete te krijgen.

Comment here