Ideetjes

Dit is waarom bodycamera’s helpen bij het waarborgen van veiligheid

Body-worn camera’s hebben in de rechtshandhaving en beveiliging steeds meer populariteit en belang gewonnen. Ze staan bekend als een baanbrekende ontwikkeling voor beveiligingsbedrijven en rechtshandhavingsinstanties wereldwijd, want deze geavanceerde technologie kan helpen bij het opsporen, registreren en controleren van functionarissen en bij doelgerichte activiteiten. We vertellen je hier meer over de belangrijkste argumenten voor het gebruik van bodycamera’s voor het waarborgen van de veiligheid.

Hoogwaardige geluids- en beeldopname van politiegebeurtenissen 

Vrijwel de belangrijkste functie van bodycamera’s is het maken van audio- en video-opnamen van gebeurtenissen vanuit het gezichtspunt van de dienstdoende agent. Hiermee wordt er een duidelijk beeld weergegeven van de handelingen van de politie en de betrokkenen in een bepaalde kwestie. Dit kan de politie helpen om overtreders te identificeren met gezichtsherkenningssoftware. Bovendien zijn bodycamera’s natuurlijk voorzien van microfoons en nemen niet alleen de geluiden van de doelsituatie op, maar ook achtergrondgeluiden die kunnen worden gebruikt om het politie- of beveiligingsonderzoek te ondersteunen.

Meer inzicht in de gedragspatronen van politieagenten  

Dankzij de camera’s kunnen de tactiek, de communicatie en de dienstverlening worden verbeterd door nieuwe agenten een op scenario’s gebaseerde opleiding te geven en door videobeelden in te zetten om vast te stellen op welke gebieden meer opleiding of verbetering nodig is.

Daarnaast kan het helpen om problematisch of beledigend gedrag van politieagenten vast te stellen, dat vervolgens beter kan worden aangepakt. Dit betekent dat de door camera’s geleverde bewijsmaterialen een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan structurele problemen binnen de dienst en die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor opleiding, het beleid en de protocollen.

Wangedrag verminderen 

Een andere belangrijke reden voor een bodycam kopen, is het simpele feit dat de meeste mensen minder snel wangedrag zullen vertonen wanneer ze weten dat de camera draait. Politieagenten zullen eerder de neiging hebben hun kalmte te bewaren voor de camera’s, en de betrokkenen ook. Met andere woorden, bodycams kunnen problemen en klachten verminderen door er simpelweg te zijn!

Nadelen van bodycams

Toch zijn er ook wel degelijke enkele nadelen op te noemen van het gebruik van bodycams. Een van de grootste nadelen is het verlies aan privacy van het publiek. Het kan gesprekken en handelingen opnemen zonder toestemming van de betrokkenen, en dit kan door sommige mensen als invasief worden ervaren. Omdat dit nog een vrij nieuwe technologie is, is het belangrijk dat alle politieagenten moeten worden uitgerust met een gedegen opleiding voor het gebruik van deze geavanceerde technologie, zodat zij hun taken naar behoren kunnen uitvoeren.

Comment here