Interieur

Bloempot met plant matchen? Zo kies jij de juiste bloempot!

Het kiezen van de beste bloempot voor je plant kan een moeilijke taak zijn. De grootte, de vorm en het materiaal van de pot moeten zorgvuldig worden overwogen om ervoor te zorgen dat je plant de best mogelijke groeiomstandigheden heeft. Door de grote verscheidenheid aan bloempotten en materialen kan het moeilijk zijn om te bepalen welke pot het beste is voor jouw plant. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten bloempotten en hun voordelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over de beste pot voor jouw plant. 

Verschillende soorten materialen 

Een groot deel van de keuze van de beste pot voor jouw plant is het begrijpen van de verschillende materialen, vormen en maten die beschikbaar zijn. De meest voorkomende soorten bloempotten die je bij de plaatselijke bloemist of bij het tuincentrum vindt, zijn plastic, keramiek, terracotta en houten potten. Elk type pot heeft zijn eigen voor- en nadelen. De keuze voor een grote bloempot ligt aan de wens die jij hebt voor de pot. 

Plastic potten – Plastic potten zijn zeer licht, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Ze zijn er ook in een grote verscheidenheid aan kleuren en ontwerpen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor decoratieve doeleinden. Plastic potten zijn echter niet bedoeld voor langdurig gebruik, omdat ze niet erg stevig zijn en kunnen barsten en breken als ze te heet worden. 

Keramische potten – Keramische potten zijn een goede keuze als u op zoek bent naar een meer duurzame optie. Ze worden gemaakt van hoogwaardige klei en zijn zeer duurzaam. Keramische potten zijn ook verkrijgbaar in een reeks prachtige ontwerpen, waardoor ze een goede keuze zijn voor decoratieve doeleinden. 

Terracotta potten – Terracotta potten zijn gemaakt van poreus, ongeglazuurd aardewerk dat op zeer hoge temperaturen wordt gebakken, waardoor ze zeer stevig zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, ontwerpen en maten. De unieke poreuze textuur van terracotta potten is zeer bevorderlijk voor een gezonde wortelgroei, en de ongeglazuurde afwerking zorgt ervoor dat water beter wordt vastgehouden.

Houten potten – Houten potten zijn een prachtig alternatief voor andere potmaterialen. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan ontwerpen en kunnen naar wens worden geverfd of gebeitst. Houten potten zijn echter niet zo duurzaam als andere soorten potten en zijn niet bedoeld voor langdurig gebruik.

De plant verpotten en de juiste maat pot kiezen

Als je plant te klein is voor zijn huidige pot, verpot hem dan in een grotere pot. Als algemene regel geldt: hoe meer water de plant nodig heeft, hoe groter de pot moet zijn in verhouding tot de grootte van de plant. Wanneer de plant uit zijn pot groeit is het verpotten een cruciaal proces dat niet moet worden overhaast, omdat het de plant kan schaden of zelfs doden als het verkeerd wordt gedaan. Het eerste wat je moet doen is het controleren van de afwateringsgaten op de bodem van de pot, om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt zijn. Als ze verstopt zijn, maak ze dan schoon voordat je de plant verpot. Vervolgens wil je een nieuw potmengsel maken met een grondmix met veel voedingsstoffen die de groei bevorderen. Je kunt voorgemengde grond vinden bij het tuincentrum of je kunt het zelf maken.

De juiste manier van verpotten


Er zijn twee manieren om je plant te verpotten: Je kunt een klein gaatje graven in de bodem van de pot en de plant voorzichtig verwijderen, of je kunt de pot omkeren en de plant voorzichtig van de bovenkant verwijderen. Verwijder vervolgens voorzichtig alle overtollige aarde van de wortels van je plant en schraap eventuele verdroogde wortels van de zijkanten van de pot. Zodra je dit hebt gedaan, neem je nieuwe potgrond en vul je de zijkanten van de pot, zodat alleen de bovenste paar bladeren blootliggen. Klop zachtjes op de bodem van de pot om de grond te laten zakken en ervoor te zorgen dat er geen luchtbellen zijn. Voor het kiezen van een mooie grote bloempot kun je terecht bij Fleurdirect. Daar vind je een ruim assortiment van diverse materialen en groottes zodat er voor iedere plant een perfecte optie te vinden is. 

Comment here