Tuin

Alles wat je moet weten over tuinmeubelen van polywood

Polywood tuinmeubelen ziet je tegenwoordig steeds vaker.  Ze zijn gemaakt zijn van kunststof, maar er uit ziet als hout. Ook voelt polywood aan als hout. Meestal is de kunststof gemaakt van recyclebaar plastic. Polywood tuinmeubelen kunnen een stijlvolle toevoeging zijn aan je achtertuin, er zijn veel kleuren en modellen beschikbaar. De meeste tuinmeubelen worden van een combinatie van aluminium en polywood gemaakt. Zo is het frame van een polywood tuintafel of tuinstoel meestal gemaakt van aluminium en het tafelblad, de rugleuning en het zitoppervlak van polywood.

Voordelen van polywood

Tuinmeubelen van polywood kun je het hele jaar buiten laten staan, zijn onderhoudsvrij en gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast zijn de meeste tuinmeubelen van polywood relatief goedkoop. Ze zijn vaak niet te onderscheiden van echt hout, maar hebben niet het onderhoud en gewicht van een houten tuinmeubel. Polywood is gemakkelijker te verplaatsen, wat zeker fijn is als je steeds je stoel verplaatst om te gaan zitten of op te staan. Een ander voordeel van polywood vergeleken met echt hout is dat polywood niet splintert en bestand is tegen schimmels en insecten.

Nadelen van polywood

Goedkopere polywood tuinmeubelen kunnen door de jaren heen gaan verkleuren en lichtjes gaan doorhangen door de warmte. Je moet ook opletten bij zachtere polywood tuinmeubelen dat je geen brandgaatjes krijgt. Dit kun je voorkomen door vochtdruppels meteen schoon te vegen en glazen op placemats of een tafelkleed te zetten. Zonlicht dat door je glas heen schijnt, is namelijk de oorzaak van brandgaatjes in je tuintafel.

Waar moet je aan denken als je een polywood tuintafel wilt kopen?

De kwaliteit van polywood kan verschillen. Als je voor een goedkopere variant gaat, kan het voorkomen dat het meubel iets gaat doorhangen bij hoge temperaturen. Het kunststof wordt dan namelijk zachter. Tuinmeubelen van glad polywood en polywood varianten zijn onderhoudsvrij omdat het een kunststof is in plaats van hout. Je kunt ook kiezen voor een geruwde polywood soort, deze voelt zelfs aan als echt hout. Deze vorm houdt echter wel gemakkelijker vuil en regenwater op het oppervlak vast.

Waar moet je op letten als je een tuintafel van polywood hebt?

Net als hout, kan een meubel van polywood op den duur lichtjes gaan vervagen in de zon. Dit is normaal bij een polywood tuinset en vermindert de functie van de tafel zeker niet. Je kunt echter, net als bij hout, een polywood tafel licht opschuren wanneer de kleur te veel is vervaagd.

Er kunnen ook vlekken en krassen ontstaan. Je kunt dit tegengaan door gebruik te maken van een tafelkleed of placemats tijden het eten en borrelen. Het je toch krassen? Dan kun je met een fijn schuurpapiertje de kras licht opschuren, doe dit in de lengte van de lat.

Het is daarnaast ook aan te raden om met een speciale wax het polywood te behandelen zodat vlekken minder makkelijk in de tafel kunnen gaan trekken. Wees ook voorzichtig met hete pannen en borden, polywood kan niet tegen hitte en zal gaan smelten! Naast deze aandachtspunten hoef je de tafel alleen regelmatig af te nemen.

Comment here