BouwenDecoratieIdeetjesInterieurWonen

6 soorten woonstijlen

Iedereen vindt wat anders mooi en stijlen variëren dus ook in elke woning. De een kiest liever een wat strakkere modernere look en de andere richt de woning weer graag wat slordiger in. In dit blog ga ik lang 6 soorten woonstijlen en geef ik bij elke een aantal kenmerken.

1 De botanische stijl

Het woord ´botanisch´ is afgeleid van het Latijnse botanicus en betekent letterlijk ´plantkunde´. Bij deze woonstijl heb je dus kortweg veel planten en veel groen in je woning. Kenmerkend voor de botanische stijl is dat de natuurlijke materialen zo min mogelijk bewerkt zijn en dat het er dus nog natuurlijk uit ziet.

2 De industriële stijl

In de industrie zie je vaak veel beton, veel stalen balken en weinig kleur. Zo ook in woningen die in de industriële stijl zijn gebouwd. In tegenstelling tot de botanische stijl zie je dus weinig groen en veel meer donkere tinten. Kenmerkend is dat in industriële woningen niet alles is afgewerkt, je ziet bijvoorbeeld nog gewoon bakstenen, buizen en snoeren waar die anders waren over gestuct of waren verstopt.

3 De retro stijl

Retro betekent eigenlijk gewoon teruggrijpen op een eerdere tijd, in het geval van woningen is dat vaak zo rond de jaren ´70. Dat betekent echter niet dat alles, van de meubelgrepen tot aan de stoelen, in die stijl moet zijn. Ook moderne spullen kunnen prima in dit soort woningen, maar het algemene interieur is geïnspireerd door de jaren ´70.

4 De moderne stijl

Een modern interieur is meestal strak en heeft een hoop design meubels. Vaak zijn de kleurcombinaties vrij neutraal en worden er veel lichte kleuren gebruikt zoals zoals grijs en wit, ook al is dat geen kleur. Ook zitten er in de moderne stijl een hoop rechte lijnen en worden er ook, buiten de conventionele, harde materialen gebruikt.

5 De boheemse stijl

De boheemse stijl is een hele expressieve stijl met veel verschillende eruit springende kleuren. Echter is de basis (de muren, de vloer en de meubels) vrij neutraal. De boheemse stijl komt dus vooral in uiting in de details, zoals bijvoorbeeld kussens, vloerkleden en ladegrepen . Veel inspiratie voor deze stijl wordt ook uit landen als Marokko en India gehaald.

6 De minimalistische stijl

Deze stijl wordt gekenmerkt door het feit dat alleen het hoogstnodige aanwezig is, dus niet meer meubels dan er nodig zijn en de meeste spullen aanwezig zijn functioneel. Verder is het meestal een open interieur wat samen met het weinige meubilair ervoor zorgt dat de ruimte rust uitstraalt. Alleen versieringen zoals vazen en schilderijen die opgaan in het interieur zijn aanwezig.

Comment here