BouwenWonen

5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen

Verbouwen stressvol? Niet als je goed voorbereid bent. Wil jij je verbouwing zonder te veel stress overleven? Stel jezelf dan de volgende 5 vragen.

Hoe ga ik het betalen?

Probeer helder te krijgen wat jouw verbouwing gaat kosten en hoe je deze gaat bekostigen. Vraag hiervoor een globale offerte aan je aannemer. Hiermee kan de bank bekijken of je een extra hypotheek kan aanvragen.

Spaargeld gebruiken om te investeren in het huis kan natuurlijk ook. Kijk goed hoeveel geld je nodig hebt om aan te houden als buffer. 

Wat zijn mijn extra kosten? 

Of het nu gaat om bouwleges aan de gemeente of de huur van een container voor sloopafval, niet alle kosten zijn opgenomen in de offerte van de aannemer of leverancier. Helaas kunnen ze flink oplopen. Vergeet ook niet de bezoekjes aan de bouwmarkt voor verf en behang bijvoorbeeld niet. En dan hebben we het nog niet eens over de notariskosten en bankkosten in je schatting. Verbouwen kost gewoon veel meer dan het bedrag dat op de offerte van de aannemer staat.

Heb ik een vergunning nodig? 

Vaak kan een aanbouw vergunningvrij. Helaas zijn er een aantal gevallen wanneer je wel een vergunning moet hebben. Daarnaast kan een bestemmingsplan de verbouwplannen doorkruisen. Check bij de gemeente vooraf wat wel en wat niet kan. 

Blijkt een vergunning toch nodig te zijn? Een architect of constructeur kan hiervoor een bouwaanvraag doen. Reken wel op zes weken doorlooptijd; dat is de totale tijd tussen het indiening verzoek tot de feitelijke uitvoering ervan. 

Hoe kan ik veilig verbouwen? 

Brandpreventie is heel belangrijk als je aan verbouwen bent. De kans is namelijk best groot dat je allerlei werkzaamheden uitvoert of laat uitvoeren die voor brandgevaar kunnen zorgen. Er zijn ook regels voor verbouwen, maar deze hoef je alleen te volgen als er sprake is van het daadwerkelijk verbouwen van een gebouw. Verandert de functie van een kamer alleen? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de wetgeving. Toch is het belangrijk om op te letten: als er bijvoorbeeld gelast wordt, kunnen de vonken voor brand zorgen. Huur dus altijd professionals in die weten wat ze doen.

Woon je in een appartement en werken er vaklui aan de gemeenschappelijke ruimtes? Dan ben je niet verantwoordelijk voor de brandpreventie. Mocht er bijvoorbeeld worden gelast, dan is de kans groot dat de gemeenschappelijke brandmeldinstallatie tijdelijk wordt uitgezet, maar dan wordt de firma die de werkzaamheden uitvoert door de verzekeraar verplicht om brandwachten in te schakelen. Zij zorgen ervoor dat de werkzaamheden veilig gebeuren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken! 

Zijn mijn buren op de hoogte? 

Zaag- en boorgeluiden worden vaak niet gewaardeerd door de buren. Daarom is het goed om ze van tevoren goed op de hoogte te stellen van jullie plannen. Beloon achteraf hun geduld met een bloemetje, taart of flesje wijn. 

Stel jezelf deze vijf vragen en je gaat goed voorbereid jouw verbouwing in. Heel veel succes.

Comment here