IdeetjesWonen

5 stappen die een verhuizing vereenvoudigen

De meeste Nederlanders verhuizen meerdere malen in hun leven. Een hoofdstuk komt ten einde en een nieuw hoofdstuk begint op een andere plek. Het is dat stukje tussen deze hoofdstukken dat vaak voor hoofdbrekens zorgt; de verhuizing. Toch hoeft verhuizen geen drama te zijn, zolang het maar slim wordt aangepakt. Bent u bezig met een verhuizing in Amsterdam of elders in Nederland? Lees dan dit 5-stappenplan om de verhuizing te vereenvoudigen.

1. Op tijd beginnen

Tijd is een luxe die niet altijd voorhanden is, als u wel in de gelegenheid bent om een planning te maken begin dan zo vroeg mogelijk. Denk aan het afvoeren van oude spullen die u toch niet meer nodig heeft, of het aanvragen van offertes bij verhuizers of een datum prikken om over te huizen. Een goed begin is het halve werk, dit geldt zeker voor verhuizingen. Zo heeft u op de dag van overhuizen veel minder stress en tijdnood.

2. Taken verdelen

Een goede leider weet welke zaken zelf aan te pakken en welke werkzaamheden uit te besteden. Door taken te verdelen weet ieder persoon waar deze aan toe is, en kunnen betrokkenen ook hun verantwoordelijkheid nemen. Dit kunnen gezinsleden zijn of externe ‘helpende handjes’. Gaat u gebruik maken van professionele dienstverleners? Bij een verhuizing in Amsterdam is het een goed idee om ook een verhuizer in te schakelen met kennis van de omgeving. Zeker in grote steden kunnen de toegangswegen en mogelijkheden voor uitdagingen zorgen. Als u zelf kunt inpakken maar opziet tegen het vervoer, dan kunt u bijvoorbeeld alleen het deel buitenshuis uitbesteden.

3. Echte verhuisdozen gebruiken

Het is mogelijk om dozen van oude bestellingen aan huis of bananendozen bij de supermarkt te gebruiken. Dit is een goedkope optie en duurzaam omdat u materialen hergebruikt. Toch heeft het ook nadelen. Verhuisdozen zijn doorgaans behoorlijk stevig, hebben een praktisch formaat om op te pakken en kunnen gestapeld worden. Dit is binnen alle stappen van de verhuizing praktisch. Denk aan het stapelen in een verhuiswagen waarbij er aanzienlijk minder kans bestaat op schade aan uw dierbare goederen. Als u verder geen functie ziet met deze dozen na de verhuizing dan kunt u bij het verhuisbedrijf vragen of ze ook dozen verhuren. Dan blijft u niet met een grote collectie verhuisdozen zitten. Zeker als u het in- en uitpakken ook uitbesteed is dit ideaal.

4. Label systeem toepassen

Een verhuizing van of naar een appartement is toch wel even wat anders dan een grote, vrijstaande woning met drie verdiepingen. Verzin een praktisch label systeem met bijvoorbeeld gekleurde etiketten. Denk aan een kleurcodering voor de kamers, getallen die ‘breekbaar’ of ‘zwaar’ aanduiden of letters met initialen voor de eigenaar van iedere doos. Dit is niet alleen praktisch bij het organiseren op de oude locatie, met name bij het uitpakken en dozen in de nieuwe woning neerzetten is het ideaal omdat direct zichtbaar is wat er (ongeveer) in de doos zit en waar deze moet komen.

5. Verhuislift huren

Met name bij een verhuizing in Amsterdam, bijvoorbeeld naar een appartement op vier hoog, is een verhuislift huren ideaal. Ook bij andere verhuizingen waarbij trappen en hoger gelegen verdiepingen aanwezig zijn kan een verhuislift tijd, geld en ongelukken besparen. Het is daarbij wel van belang dat er ramen of deuren zijn om grotere goederen doorheen te tillen. Daarnaast moet een lift veilig worden opgebouwd en mag het doorgaand verkeer zo min mogelijk gehinderd worden. Vraag bij het verhuisbedrijf naar de mogelijkheden en de veiligheidsmaatregelen die hierbij komen kijken.

Met deze stappen is een verhuizing niet langer een project om tegenop te zien maar een mooie introductie naar een nieuw hoofdstuk in het leven.

Comment here